Leczo z patisonem

 

Niedawno Teściowa podarowała mi patisony. To warzywa o nieco dziwacznym wyglądzie, ale są tak samo smaczne jak cukinia🙂 Właśnie dlatego zmajstrowałam z nich… po prostu leczo – bardzo szybkie i łatwe danie jednogarnkowe z dodatkiem papryki i kiełbasy🙂 Możesz je podać na obiad, kolację lub nawet jako ciepłe danie na imprezie.

 

Składniki:

  • 1 patison (o wadze ok. 0,8-1 kg)
  • 1 średnia cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g kiełbasy (np. śląskiej, podwawelskiej)
  • 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra i słodka papryka
  • sól
  • łyżka masła lub oleju
  • ewentualnie dodatkowo natka pietruszki

 

Patisona obierz, a paprykę przekrój i usuń gniazdo nasienne – pokrój je w dużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę w dużą kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu (w głębszej patelni lub rondlu). Dodaj pokrojonego patisona i paprykę oraz wlej ok. 150 ml wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 min. (mieszaj od czasu do czasu). Dodaj przecier pomidorowy oraz dopraw solą i papryką w proszku. Gotuj jeszcze przez 2 minuty i zdejmij z ognia. Na końcu możesz dodać posiekaną natkę pietruszki (nie trzeba ponownie wstawiać rondla na ogień🙂).

 

Jeśli niechcący wlejesz zbyt dużo wody i leczo stanie się wodniste, wymieszaj łyżeczkę mąki pszennej lub ziemniaczanej w 1/4 szkl. zimnej wody i wlej do gotującego się dania.

 

Z czym jeść?

Zależy, co kto lubi – zwykle leczo je się z pieczywem, ale można podać je na obiad np. do gotowanych ziemniaków, kaszy gryczanej lub ryżu. Wiem też, że niektórzy serwują leczo z makaronem, ale tego jeszcze nie próbowałam🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *