Niedawno Teściowa podarowała mi patisony. To warzywa o nieco dziwacznym wyglądzie, ale są tak samo smaczne jak cukinia🙂 Właśnie dlatego zmajstrowałam z nich… po prostu leczo – bardzo szybkie i łatwe danie jednogarnkowe z dodatkiem papryki i kiełbasy🙂 Możesz je podać na obiad, kolację lub nawet jako ciepłe danie na imprezie.
Składniki:
- 1 patison (o wadze ok. 0,8-1 kg)
- 1 średnia cebula
- 2 czerwone papryki
- 200 g kiełbasy (np. śląskiej, podwawelskiej)
- 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- ostra i słodka papryka
- sól
- łyżka masła lub oleju
- ewentualnie dodatkowo natka pietruszki
Patisona obierz, a paprykę przekrój i usuń gniazdo nasienne – pokrój je w dużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę w dużą kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu (w głębszej patelni lub rondlu). Dodaj pokrojonego patisona i paprykę oraz wlej ok. 150 ml wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 min. (mieszaj od czasu do czasu). Dodaj przecier pomidorowy oraz dopraw solą i papryką w proszku. Gotuj jeszcze przez 2 minuty i zdejmij z ognia. Na końcu możesz dodać posiekaną natkę pietruszki (nie trzeba ponownie wstawiać rondla na ogień🙂).
Jeśli niechcący wlejesz zbyt dużo wody i leczo stanie się wodniste, wymieszaj łyżeczkę mąki pszennej lub ziemniaczanej w 1/4 szkl. zimnej wody i wlej do gotującego się dania.
Z czym jeść?
Zależy, co kto lubi – zwykle leczo je się z pieczywem, ale można podać je na obiad np. do gotowanych ziemniaków, kaszy gryczanej lub ryżu. Wiem też, że niektórzy serwują leczo z makaronem, ale tego jeszcze nie próbowałam🙂