Ciasto na lekkie gofry

 

Gofry z tego przepisu wychodzą puszyste, lekkie i mają chrupiącą skórkę. Puszystości dodaje proszek do pieczenia oraz ubite białka🙂

 

 

Składniki:

  • 2 szkl mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Gofrownicę rozgrzej. Żółtka oddziel od białek, wymieszaj je w misce (mikserem lub rózga do ubijania) razem z cukrem i mlekiem. Następnie nadal mieszając dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem. Wlewaj czerpakiem na rozgrzaną gofrownicę i piecz na złoty kolor.

Co na gofry?
Co tylko chcesz🙂 Możliwości jest wiele. Na gofrach może się znaleźć: bita śmietana, dżem owocowy, cukier puder, pokrojone owoce (np. truskawki, banany, brzoskwinie, maliny), czekolada starta na tarce lub dowolna polewa (czekoladowa, karmelowa, owocowa).

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *