Lody z arbuza (sorbet)

 

Wspaniały orzeźwiający deser w sam raz na upalne dni🙂

Wiem, że nie każdy lubi sorbety, jednak jeśli jesteś ich wielbicielem z pewnością przypadnie Ci do gustu domowy sorbet z arbuza🙂 My w ciepłe dni bardzo często chłodzimy się arbuzem prosto z lodówki. Tym razem postanowiłam go zamrozić i przerobić na lody🙂 Wyszły przepyszne, a do tego zdrowe i naturalne (bez żadnych konserwantów, barwników lub zagęstników). Do ich przygotowania nie potrzebna jest maszynka do lodów, ani żadne specjalne urządzenia. Sorbet arbuzowy to doskonała propozycja dla osób z nietolerancją lub alergią pokarmową… pod warunkiem, że nie jest to alergia na arbuza, bo i tak bywa🙂

 

Składniki:

  • 1 kg miąższu arbuza
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • łyżka soku z cytryny lub limonki

 

Arbuza pokrój w kostkę tak, by móc łatwo pousuwać pestki. Następnie przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Zamrożonego arbuza przełóż do malaksera i rozdrobnij na gładką masę. Wlej miód oraz sok z cytryny i całość miksuj jeszcze przez kilka sekund. Tak przygotowany sorbet najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Jeśli wstawisz je ponownie do zamrażalnika, mieszaj je co 30 minut, by zachować miękką puszystą masę (w przeciwnym razie stwardnieją).

 

Zamrożonego arbuza możesz rozdrobnić nie tylko w malakserze, ale też w maszynce do mielenia lub w thermomixie.

Jeśli Twój malakser ma słabszą moc (tak, jak mój🙂), nie wkładaj do niego wszystkich kawałków arbuza, tylko rób to partiami.

 

 

 

Zależnie od tego, co masz w kuchni, miód możesz zastąpić:

**  syropem np. klonowym, daktylowym lub z agawy, 

** syropem owocowym np. malinowym, truskawkowym, wiśniowym,

** 1-2 łyżki cukru-pudru,

** 2-3 łyżki zmiksowanych czerwonych owoców z dodatkiem cukru (np. malin, truskawek).

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *