Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami

 

Danie szybkie, łatwe i smaczne – takie trochę w azjatyckim stylu🙂 Zrobione zostało z cieniutkiego makaronu ryżowego, który nawet nie wymaga gotowania. Podstawą smaku jest połączenie sosu sojowego i słodko-ostrego sosu chili – stanowią smaczny duet na tyle, że nie dodawałam żadnych dodatkowych przypraw ani ziół🙂 Do przygotowania wystarczy 15 minut. Danie idealnie nadaje się na obiad, kolację lub posiłek do pracy. Poniżej podałam skład na porcje dla 2 osób, ale możesz zwiększyć proporcje zależnie od swoich potrzeb🙂 Polecam też przepis na domowy słodko-ostry sos chili zrobiony z ostrych papryczek🙂

 

Składniki dla 2 osób:

  • 70-100 g makaronu ryżowego vermicelli (cienkie długie nitki)
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu słodko-ostrego chili
  • łyżka masła lub oleju
  • do posypania natka pietruszki lub prażona cebulka

 

Makaron ryżowy przełam dłońmi na pół (by później łatwiej się wymieszał z pozostałymi składnikami) i włóż do miski lub rondelka. Wodę zagotuj tak, jak na herbatę – zalej nią makaron. Pozostaw na 5-7 minut, by zmiękł, a następnie przecedź w durszlaku. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną cebulę i boczek. Podsmaż. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż dalej pod przykryciem. Chwilę przed zdjęciem z ognia dodaj sos sojowy i sos chili. Zawartość patelni przełóż do rondla z makaronem i wymieszaj. Po nałożeniu na talerz posyp po wierzchu siekaną natką pietruszki lub prażoną cebulką.

 

Jeśli nie macie lub nie lubicie makaronu ryżowego vermicelli, możecie użyć innego dowolnego (np. kokardek, rurek, kolanek), ale wcześniej ugotujcie go według instrukcji na opakowaniu🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *