Makaron z boczkiem i twarogiem

 

Takie proste, a takie smaczne🙂

To sprytne danie dla zabieganych. Po całym męczącym dniu w pracy, szkole lub na uczelni nieraz brakuje nam sił na dłuuuugie stanie w kuchni. W takich sytuacjach przepis na tak szybki posiłek może okazać się pomocny. Pomysł na makaron podejrzałam u Tomka Borkowskiego – tu możecie podejrzeć filmik z przygotowania. Danie świetnie nadaje się na obiad lub kolację – jest pożywne, sycące i nie obciąża żołądka… ani też portfela🙂

 

 

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 200 g makaronu
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 100 g twarogu
  • sól i pieprz

 

Makaron ugotuj (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odcedź w durszlaku. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni. Dodaj ugotowany makaron. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed zdjęciem z „ognia” dodaj pokruszony twaróg i całość dobrze wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

Użyłam makaronu typu „kluski kładzione”, ale doskonale nadadzą się też świderki, kokardki, kolanka, muszelki, wstążki.

 

 

 

 

2 thoughts on “Makaron z boczkiem i twarogiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *