Marchewkę z groszkiem zna chyba każdy – w naszym kraju to klasyk🙂 Smaczna i zdrowa – zwykle bywa podawana jako dodatek do mięs, ryb i dań obiadowych. Wiem, że niektórzy zaprawiają marchewkę zasmażką. Ja jednak zwykle zagęszczam wodą wymieszaną z mąką pszenną według przepisu poniżej. A jeśli na obiedzie spodziewam się osoby z alergią pokarmową na gluten, zamieniam mąkę pszenną na skrobię ziemniaczaną i marchewka staje się bezpieczniejsza🙂
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 puszka groszku
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej
- pół łyżeczki cukru
- sól do smaku

Marchewkę obierz, pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Do rondla wrzuć masło i marchewkę – wlej tyle wody, by lekko ją zakryła. Przykryj pokrywką i zagotuj. Duś na niedużym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Następnie dodaj odsączony groszek, cukier i sól. Całość przemieszaj łyżką. W 1/3 szklanki zimnej wody wymieszaj mąkę lub skrobię ziemniaczaną – wlej do rondla. Gotując się, sos powoli zacznie gęstnieć. Po 2-3 minutach zdejmij z ognia i podawaj.
Jeśli używasz świeżego groszku, ugotuj go razem z marchewką.
Danie nadaje się do mrożenia.