Masło z orzechów włoskich

orzechy  +  miód  +  szczypta soli  i… MASŁO ORZECHOWE gotowe🙂

Jeśli macie w domu orzechy włoskie i blender, koniecznie zróbcie sobie takie masełko. Jest naturalne, zdrowe i ma wyrazisty smak prażonych orzechów z delikatną nutą miodowej słodyczy. Przygotowanie jest dziecinnie proste – zajmie Ci to dosłownie kilka chwil🙂

 

 

Składniki:

  • 150 g orzechów włoskich 
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli 

 

Orzechy wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię, by się lekko uprażyły (mieszaj od czasu do czasu). Ostudź przez chwilę, następnie przesyp do blendera i rozdrobnij w drobny proszek. Dodaj miód (nada kleistości całej masie) oraz szczyptę soli – całość blenduj przez kilka sekund. Gotowe masło przechowuj w lodówce, najlepiej w słoiczku lub szczelnie zamykanym pojemniku.

 

Z CZYM JEŚĆ ??? 

Świetnie smakuje z… chlebem,  bułkami,  grzankami,  tostami,  krakersami,  ciastami,  naleśnikami,  waflami ryżowymi  itp.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *