Najprostsze placki z cukinii

 

Zastanawiasz się, co dziś ugotować? Jeśli lubisz dobrą prostą kuchnię, placki z cukinii będą w sam raz dla Ciebie🙂 Są bardzo smaczne – delikatne i lekkie dla żołądka. Zrobione z prostych niedrogich składników nie rujnują domowego budżetu. Dodatkowo możesz je podawać na różne sposoby, np. z kwaśną śmietaną, surówką lub gulaszem. Są w sam raz na obiad, kolację lub lunch do pracy.

 


Składniki (na 10 placków – dla 2 osób):

  • 1 mała cukinia (ok. 500-600g)
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij lekko sok. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

 

Do podania: gęsta śmietana, surówka, sałatka obiadowa, twarożek, sos (np. grzybowy, mięsny, serowy), dip (np. czosnkowy, pomidorowy, sos tzatziki), keczup, chrzan, gulasz, pieczarki duszone z cebulką.

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *