Zastanawiasz się, co dziś ugotować? Jeśli lubisz dobrą prostą kuchnię, placki z cukinii będą w sam raz dla Ciebie🙂 Są bardzo smaczne – delikatne i lekkie dla żołądka. Zrobione z prostych niedrogich składników nie rujnują domowego budżetu. Dodatkowo możesz je podawać na różne sposoby, np. z kwaśną śmietaną, surówką lub gulaszem. Są w sam raz na obiad, kolację lub lunch do pracy.
Składniki (na 10 placków):
- 1 mała cukinia (ok. 500-600g)
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij lekko sok. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Do podania: gęsta śmietana, surówka, sałatka obiadowa, twarożek, sos (np. grzybowy, mięsny, serowy), dip (np. czosnkowy, pomidorowy, sos tzatziki), keczup, chrzan, gulasz, pieczarki duszone z cebulką.
To nie Bruschetta tylko zapiekanki z pomidorami