Pałki z kurczaka pieczone w boczku i miodowo-musztardowej marynacie

Wspaniałe! Smaczne, ale też bardzo kaloryczne😀 Są soczyste i mają apetyczny złocisty kolor!😉 W sam raz na obiad!👍 Doskonałe z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi). Jeśli zechcesz je podać gościom lub na imprezie, wystarczy wcześniej podudzia owinąć boczkiem i posmarować marynatą – tak przygotowane spokojnie mogą czekać w lodówce na późniejsze wstawienie do piekarnika. Fajnym pomysłem jest upieczenie pałek kurczaka razem z warzywami. To szybki sposób na pyszny obiad! Warto dodać drobno pokrojone ziemniaki, paprykę, cukinię, cebulę lub pomidorki koktajlowe. Można je ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego pod kurczakami lub na blasze obok podudzi. Smacznego!😊

 

Do kurczaka polecam…

** Sos czosnkowy (dip)

** Sos curry (dip)

** Sos tzatziki

** Sos musztardowy (dip)

 

Składniki:

  • 5-6 podudzi z kurczaka (zależnie od wielkości to około 500-700 g)
  • 10-12 długich i cienkich plastrów wędzonego boczku (po 2 plastry na podudzie)

 

Marynata:

  • łyżka keczupu
  • łyżka musztardy (np. sarepskiej, miodowej)
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka oleju
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona

 

Pałki kurczaka opłucz, osusz. Każdą posyp szczyptą soli i wetrzyj ją dłońmi w mięso. Owiń je plastrami boczku. Przygotowuj marynatę – w miseczce wymieszaj keczup, musztardę, miód, olej, jogurt oraz przyprawy. Marynatą posmaruj dokładnie każde podudzie. Odstaw je na minimum 1 godzinę. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temp. 200 stopni, a następnie dopiekaj przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Powyższe składniki uwzględniają przygotowanie 6 pałek kurczaka. Jeżeli potrzebujesz większej ilości, proporcjonalnie zwiększ ilość składników.

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *