Parówkowe łódeczki

 

Pomysł na takie łódeczki widziałam w internecie już wiele razy i w końcu postanowiłam je zrobić🙂 To bardzo fajny pomysł na śniadanko – są łatwe, niedrogie i ładnie wyglądają na talerzu. Przygotowanie nie jest żadną wielką filozofią, ale pomoże Twoim domownikom pozytywnie rozpocząć dzień🙂 Przy takim śniadanku nawet mały niejadek nabierze apetytu🙂

 

 

Składniki na 2 łódeczki:

  • 2 parówki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej lub masło do smażenia
  • ewentualnie szczypiorek lub natka pietruszki
  • 2 wykałaczki

 

Parówki rozetnij po środku wzdłuż zostawiając ok. 1-1,5 cm od każdego końca. Wycięty otwór rozszerz i w samym środku włóż wykałaczkę tworząc kształt oka. Tak samo zrób z drugą parówką. Na patelni rozgrzej tłuszcz, połóż łódeczki. Gdy z jednej strony się przysmażą, przewróć na drugą stronę i usuń wykałaczkę – wbij do środka każdej jajko, następnie przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu do momentu, aż jajko się odpowiednio zetnie. Po wierzchu posyp siekanym szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu. Podaj od razu po przygotowaniu.

 

 

 

 

1 thought on “Parówkowe łódeczki”

  1. Uwielbiam rożki ze szpinakiem według Twojego przepisu. Najlepsze jest w nich to, że na zimno są tak smaczne:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *