Parówkowe serce 1

 

Niby to tylko jajko usmażone w parówce, jednak… dzięki niemu bliska osoba nas wycałuje już z samego rana😉 To świetny sposób, by powiedzieć „KOCHAM” bez pomocy słów😉 Przygotuj je swoim małym pociechom, ukochanej osobie lub na śniadanie w Walentynki😉

 

Jajka na talerzu…

**  Jajka w sosie czosnkowym

** Jajka po polsku

** Jajka w majonezie

** Jajka w sosie tatarskim

 

Składniki na 2 serca:

  • 2 parówki
  • 2 małe jajka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 wykałaczki

 

Z parówek usuń osłonki, natnij nożem wzdłuż pozostawiając z jednej strony ok. 1,5 cm koniuszka. Rozcięte „ramiona” parówki wygnij tworząc serce i zepnij na końcu wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej i połóż parówkowe serca. Gdy z jednej strony się przysmażą, przewróć na drugą stronę, wbij do środka każdego jajko i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu do momentu, aż jajko się odpowiednio zetnie. Po wierzchu posyp szczyptą soli i pieprzu. Przełóż na talerz i usuń wykałaczkę😉

 

Do podania… kromki chleba, bułeczki, pieczywo czosnkowe, tosty, grzanki z serem, warzywa (pomidory, ogórki, rzodkiewki).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *