Pasztet drobiowy z rosołu

 

tani… łatwy… smaczny…🙂

Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet🙂Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni🙂

 


Składniki:

  • 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka)
  • warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler)
  • świeża cebula
  • 1 bułka (np. kajzerka)
  • 2-3 jajka
  • sos sojowy (lub sól i pieprz)

 

Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki lub ćwiartki – zmiel je w maszynce do mielenia lub rozdrobnij w malakserze. Do powstałej masy wbij jajka i dobrze dopraw sosem sojowym (lub solą i pieprzem), by smak był wyrazisty. Następnie przełóż do wyłożonego papierem naczynia żaroodpornego lub formy keksowej. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *