Patison al’a schabowy

 

Lubisz cukinię? Jeśli tak, polubisz też patisony! W smaku są bardzo podobne🙂 Można je przyrządzić na różne sposoby – usmażyć, udusić z innymi warzywami lub zamarynować. To warzywa smaczne, niskokaloryczne i nieobciążające żołądka. Poniżej podsuwam pomysł na patisona smażonego w panierce – sposób szybki, smaczny i niedrogi. Tak samo przygotowuję również cukinię, boczniaki oraz kanię🙂

 

 

Składniki:

  • 1 patison (ok. 0,8-1 kg)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

 

Patisona umyj i obierz ze skórki – pokrój na cienkie plastry (grubość ok. 1 cm). Jeśli nasiona w środku są twarde, wykrój je. Do głębokiego talerza wbij jajka oraz przyprawy i roztrzep, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Panieruj kawałki patisona w jajku i w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor.

 

W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde, by je zjeść.

Tak przygotowanego patisona można podać do obiadu (z gotowanymi ziemniakami, z ryżem), a także samodzielnie np. z sałatką warzywną lub sosem czosnkowym.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *