Sos pesto z bazylii

Pyszny sos zrobiony ze świeżej bazylii, parmezanu i orzeszków😉 Dziecinnie łatwy do przygotowania – trzeba jedynie zmiksować wszystkie składniki. Jest świetny do kanapek, makaronu, pieczenia bułeczek i przekąsek z ciasta drożdżowego.

 

 

Składniki:

  • 1 doniczka świeżej bazylii (3 garści)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 g tartego parmezanu
  • 80-100 ml oliwy
  • 30 g orzeszków pinii lub innych
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli 

 

 

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera – zmiksuj je na gładki sos. Dopraw do smaku solą. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj oliwę.

 

Orzeszki pinii można zastąpić… pestkami dyni lub słonecznika, nerkowcami, orzechami włoskimi, pistacjami, migdałami.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *