Sos pesto z bazylii

Pyszny sos zrobiony ze świeżej bazylii, parmezanu i orzeszków😉 Dziecinnie łatwy do przygotowania – trzeba jedynie zmiksować wszystkie składniki. Jest świetny do kanapek, makaronu, pieczenia bułeczek i przekąsek z ciasta drożdżowego.

 

Polecam:

** Sos czosnkowy (dip)

** Sos curry (dip)

** Sos tzatziki

** Sos musztardowy (dip)

 

 

Składniki:

  • 1 doniczka świeżej bazylii (3 garści)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 g tartego parmezanu
  • 80-100 ml oliwy
  • 30 g orzeszków pinii lub innych
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli 

 

 

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera – zmiksuj je na gładki sos. Dopraw do smaku solą. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj oliwę.

 

Orzeszki pinii można zastąpić… pestkami dyni lub słonecznika, nerkowcami, orzechami włoskimi, pistacjami, migdałami.

 

 

 

 

😉😉😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *