Pizza z patelni

 

Masz ochotę na pizzę? Ups, ale nie masz piekarnika? Nic nie szkodzi! Zrób pizzę w patelni🙂 Usmaż drożdżowy placek, wrzuć ser oraz ulubione składniki i… wcinaj ze smakiem🙂

 


Ciasto na 1 pizzę (patelnia 24 cm):

  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju (lub oliwy)
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • łyżka przecieru pomidorowego lub keczupu
  • garść szynki pokrojonej w kostkę
  • garść sera żółtego
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
Wymieszaj ciepłą wodę ze szczyptą soli, olejem i drożdżami. Nadal mieszając dosypuj mąkę i wyrób jednolite ciasto. Ostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Na patelni rozprowadź łyżeczkę oleju, przełóż ciasto i palcami uformuj cienki okrągły placek. Patelnię postaw na małym ogniu – smaż pod przykryciem. Gdy spód się przyrumieni, przewróć placek na drugą stronę, wierzch posmaruj przecierem, ułóż szynkę, ser i kukurydzę. Przykryj nakrywką i smaż, aż ser się stopi, a spód ciasta się zarumieni. Smacznego🙂
W czasie smażenia się na patelni, placek pizzy nieco podrośnie.
Możesz dodać też zioła np. prowansalskie, oregano, bazylię, tymianek, rozmaryn.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *