Pizza z patelni

 

Masz ochotę na pizzę? Ups, ale nie masz piekarnika? Nic nie szkodzi! Zrób pizzę w patelni🙂 Usmaż drożdżowy placek, wrzuć ser oraz ulubione składniki i… wcinaj ze smakiem🙂

 


Ciasto na 1 pizzę (patelnia 24 cm):

  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju (lub oliwy)
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • łyżka przecieru pomidorowego lub keczupu
  • garść szynki pokrojonej w kostkę
  • garść sera żółtego
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
Wymieszaj ciepłą wodę ze szczyptą soli, olejem i drożdżami. Nadal mieszając dosypuj mąkę i wyrób jednolite ciasto. Ostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Na patelni rozprowadź łyżeczkę oleju, przełóż ciasto i palcami uformuj cienki okrągły placek. Patelnię postaw na małym ogniu – smaż pod przykryciem. Gdy spód się przyrumieni, przewróć placek na drugą stronę, wierzch posmaruj przecierem, ułóż szynkę, ser i kukurydzę. Przykryj nakrywką i smaż, aż ser się stopi, a spód ciasta się zarumieni. Smacznego🙂
W czasie smażenia się na patelni, placek pizzy nieco podrośnie.
Możesz dodać też zioła np. prowansalskie, oregano, bazylię, tymianek, rozmaryn.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *