Placki z gotowanych ziemniaków

 

Danie w sam raz dla poszukiwaczy pomysłu na tani, smaczny i sycący obiad🙂 Placki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Do ich zrobienia nie musisz specjalnie gotować ziemniaków, a jedynie wykorzystać te, które zostały Ci z obiadu🙂 Możesz też specjalnie ugotować większą ilość pyr, by następnego dnia nasmażyć placków ziemniaczanych🙂

 

 

Składniki:

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz

 

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obie mąki, sól i pieprz – całość wymieszaj łyżką. Z gotowej masy dłońmi formuj kule, spłaszczaj formując placki o grubości ok. 1 cm. Kładź na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor.

 

Placki można podawać… ze śmietaną, z sałatką obiadową, sosem np. czosnkowym lub tzatziki.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *