Danie w sam raz dla poszukiwaczy pomysłu na tani, smaczny i sycący obiad🙂 Placki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Do ich zrobienia nie musisz specjalnie gotować ziemniaków, a jedynie wykorzystać te, które zostały Ci z obiadu🙂 Możesz też specjalnie ugotować większą ilość pyr, by następnego dnia nasmażyć placków ziemniaczanych🙂
Składniki:
- ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, obie mąki, sól i pieprz – całość wymieszaj łyżką. Z gotowej masy dłońmi formuj kule, spłaszczaj formując placki o grubości ok. 1 cm. Kładź na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor.
Placki można podawać… ze śmietaną, z sałatką obiadową, sosem np. czosnkowym lub tzatziki.