Pomysł na to danie podsunął mi program telewizyjny, w którym pokazano produkcję ziemniaczano-szpinakowych placków na sklepowe półki. Stwierdziłam, że fajnie byłoby zrobić takie samodzielnie w domu i… po prostu do masy z surowych ziemniaków dodałam trochę szpinaku. To bardzo fajny pomysł na urozmaicenie klasycznych ziemniaczanych🙂 Ścieranie ziemniaków na tarce lub maszynce do tarcia jest nieco pracochłonne, ale jeśli masz malakser, przygotowanie masy ziemniaczanej na placki może zająć Ci dosłownie chwilę🙂
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 100 g szpinaku mrożonego lub garść świeżych liści szpinaku
- 1 cebula
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Zamrożony szpinak pozostaw do rozmarznięcia w temperaturze pokojowej, odlej nadmiar wody i drobno posiekaj (a jeśli masz świeży, opłucz go i posiekaj). Ziemniaki obierz i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, szpinak, jajko, mąkę, bułkę tartą oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Jeśli masz malakser, pomoże Ci zaoszczędzić czas – rozdrobnij w nim ziemniaki pokrojone na ćwiartki i szpinak, a następnie dodaj pozostałe składniki i… masa na placki gotowa🙂
Do placków polecam… gęstą śmietanę 12% lub 18%, twarożek ze szczypiorkiem, zimny sos czosnkowy, keczup, ciepły sos (np. pieczarkowy, mięsny), surówkę lub sałatkę obiadową.
A ja ścieram ziemniaki na grubych oczkach. Są smaczniejsze. No i szybciej się je robi.
Faktycznie, na grubych oczkach łatwiej poskromić ziemniaki????
super