Lubicie klasyczne placki ziemniaczane? A co powiecie na dodatek cukinii?🙂 Pomysł na połączenie tych dwóch warzyw poddała mi Anna z grupy na Facebooku „Co dzisiaj na obiad?”. Przygotowałam je w bardzo prosty sposób – zrobiłam masę z surowych ziemniaków tak, jak zwykle na placki i tylko dodałam małą cukinię startą na dużych oczkach oraz dodatkową łyżkę mąki. Wyszły bardzo smaczne – delikatniejsze w smaku od klasycznych ziemniaczanych🙂
Skład:
- 1 kg ziemniaków
- młoda cukinia (ok. 200 g)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3-4 łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obierz. Zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj cukinię startą na dużych oczkach, jajko, mąkę oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj przy pomocy łyżki. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
A do podania co kto lubi… gęsta śmietana, smażona cebulka, twarożek, gulasz, sos (np. pieczarkowy).
Cukinię ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć.