Placki ziemniaczano-cukiniowe

 

Lubicie klasyczne placki ziemniaczane? A co powiecie na dodatek cukinii?🙂 Pomysł na połączenie tych dwóch warzyw poddała mi Anna z grupy na Facebooku „Co dzisiaj na obiad?”. Przygotowałam je w bardzo prosty sposób – zrobiłam masę z surowych ziemniaków tak, jak zwykle na placki i tylko dodałam małą cukinię startą na dużych oczkach oraz dodatkową łyżkę mąki. Wyszły bardzo smaczne – delikatniejsze w smaku od klasycznych ziemniaczanych🙂

 

 

Skład:

  • 1 kg ziemniaków
  • młoda cukinia (ok. 200 g)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Ziemniaki i cebulę obierz. Zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj cukinię startą na dużych oczkach, jajko, mąkę oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj przy pomocy łyżki. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

 

A do podania co kto lubi… gęsta śmietana, smażona cebulka, twarożek, gulasz, sos (np. pieczarkowy).

Cukinię ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *