Pulpeciki w sosie warzywnym

 

Oto kolejny pomysł na obiad dla wielbicieli klasycznych sycących dań🙂 Pulpeciki są proste w przygotowaniu, smaczne i ….według mnie niedrogie. Osoby zabiegane, którym brakuje czasu na stanie w kuchni, mogą ugotować większą ilość do odgrzania kolejnego dnia.🙂

 

Razem z pulpecikami możesz podać…

**  Purée ziemniaczane

** Kluski śląskie

** Placki z gotowanych ziemniaków

** Kotlety ziemniaczane w waflu

 

Składniki na rondel 2-2,5 litra:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 2 średnie marchewki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 200 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów bez skóry (ok. 400g)
  • 1 łyżka mąki
  • pół płaskiej łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

 

Do dużej miski włóż mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy – dobrze wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpeciki i rzucaj do rondla z wrzącą wodą. Gotuj ok. 20 minut. W tym czasie obierz marchew i cebulę – pokrój je w kosteczkę i wrzuć do rondla. Całość duś pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaj groszek z puszki wraz z kilkoma łyżkami zalewy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przecier pomidorowy. Zagęść sos – wymieszaj pół szklanki wody i mąkę, a następnie wlej do gotujących się pulpetów. Na koniec dopraw dodając cukier, sól i pieprz. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, następnie zestaw z ognia.

 

Do sosu możesz wrzucić też… cukinię, świeżą paprykę, fasolkę szparagową lub konserwową z puszki, kukurydzę, pieczarki, świeżą zieleninę (np. natkę pietruszki, koperek).

 

To świetny dodatek do… ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu, klusków lub placków warzywnych.

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *