Pyzy z mięsem
(z gotowanych ziemniaków)

 

Fani sycących domowych dań na pewno polubią pyzy z mięsem🙂 Można je przygotować z tartych surowych ziemniaków, połączenia surowych i gotowanych lub… wyłącznie gotowanych. Tę ostatnią wersję uważam za najłatwiejszą, dlatego przepis na nie podaję poniżej🙂 Danie można przygotować również w wersji oszczędnej wykorzystując ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu oraz mięso pozostałe z rosołu. Pyzy doskonale mi się udawały także, gdy zamiast mąki pszennej używałam skrobi ziemniaczanej, dlatego polecam je osobom z nietolerancją glutenu🙂

 

 

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej lub skrobii ziemniaczanej (pojemność 200 ml)
  • skwarki lub cebulka do podania
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • łyżka masła lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz

 

Ziemniaki obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie (ok. 15-20 minut). Odlej wodę, następnie rozbij tłuczkiem (możesz też przecisnąć przez praskę lub zemleć przez maszynkę) i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Gdy się zeszkli, dodaj mięso mielone, sól i pieprz. Usmażony farsz, zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę oraz sól – zagnieć dłonią. Na stolnicy posyp mąkę, połóż ciasto ziemniaczane formując wałek i podziel go na porcje do pyz (najlepiej krojąc na pół i każdą kolejna część ponownie na pół). Każdy kawałek rozpłaszcz na dłoni tworząc placuszek, połóż porcję mięsnego farszu i zlep końcówki tworząc okrągłą kulę. Gotowe pyzy wrzucaj do rondla z gotującą się wodą. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 5 minut, a następnie wyłów łyżką cedzakową (lub odsącz w durszlaku). Podawaj jeszcze ciepłe, najlepiej zaraz po ugotowaniu.

 

Wspaniale smakują… ze skwareczkami, smażonym boczkiem, smażoną cebulką, kwaśną śmietaną, topionym masłem, zrumienioną bułką tartą, sosem (np. pomidorowym, pieczarkowym).

Do farszu świetnie nadaje się surowe mięso mielone (drobiowe, wieprzowe, wołowe) oraz mięso pozostałe z rosołu.

Nie mieszaj składników na ciasto w malakserze, ponieważ jest ryzyko, że zamieni się w kleistą papkę.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *