Rolada z mięsa mielonego

 

Bardzo smaczna rolada z mięsa mielonego, nadziewana serem żółtym i szynką, a z wierzchu otulona plastrami boczku🙂 Może być jedzona na ciepło i na zimno. Świetna na obiad lub kolację podana z sosem, sałatką warzywną, ryżem lub ziemniakami. Schłodzona i pokrojona na plastry będzie doskonałą domową wędliną podawaną do chleba lub na kanapkach. Jeżeli spodziewasz się gości na obiedzie, możesz przygotować roladę kilka godzin wcześniej, włożyć do brytfanki i wstawić do lodówki, gdzie będzie sobie spokojnie czekała na wstawienie do piekarnika🙂

 

Dania z mięsem mielonym…

** Pyzy z mięsem

** Ziemniaki faszerowane mięsem

** Klopsiki z piekarnika

** Paprykowe krążki nadziewane mięsem

 

rolada obiadowa

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 bułeczka np. kajzerka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól i pieprz (możesz użyć swoich ulubionych)

 

  • 150 g szynki w plastrach (polędwicy, baleronu)
  • 150 g żółtego sera w plastrach (np. gouda, edam)
  • 200 g boczku wędzonego w cienkich długich plastrach

 

Całą bułkę włóż do miski i zalej wodą – odstaw na chwilę, by namokła. Następnie odciśnij ją dłonią, włóż do miski i rozdrobnij. Dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj dłonią. Na blacie rozwiń folię spożywczą, równomiernie rozłóż na niej mięsną masę formując prostokąt (formuj wilgotnymi dłońmi). Rozłóż na nim plastry sera i szynki, a następnie powoli zawijaj całość w rulon jednocześnie odwijając na zewnątrz folię spożywczą, by nie została w środku. Dłońmi dociśnij roladę po obu końcach, by nic nie wystawało. Na końcu obłóż ją plastrami boczku. Delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut w temp. 200 stopni.

 

Wilgotne dłonie sprawią, że masa mięsna nie będzie się przyklejać do Twoich dłoni.

Jeśli chcesz, w sam środek możesz włożyć coś ekstra, np. kawałki suszonych pomidorów, pieczarki, grzyby leśne, szpinak, ząbki czosnku, kawałki świeżej papryki, zeszkloną cebulę.

 

 

😃😃😃

 

 

4 thoughts on “Chińska surówka z białej kapusty”

    1. Tak, masz rację 🙂 Ja jednak od lat robię surówkę z octem spirytusowym, dlatego mogę potwierdzić, że wychodzi bardzo dobra. Wiem, że niektórzy dodają octu ryżowego lub też winnego – zależy, co kto lubi i co właśnie ma w swojej kuchni 🙂
      Jeśli chodzi o oryginalny przepis, zauważyłam, że nie wszystkie restauracje chińskie się go trzymają – np. knajpka w mojej okolicy robi surówkę bez oleju i chyba w zalewie rozcieńczonej dużą ilością wody (surówka jest sucha i mało smaczna).
      Tak więc często oryginalne przepisy bywają modyfikowane 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *