Rożki francuskie z jabłkami

Kruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione jabłkami i cynamonem. Po prosty PYCHOTA!🥰 Bardzo łatwy sposób na szybkie ciastka! Zrobisz je raz dwa, gdy… przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego … gdy mają zjawić się niespodziewani goście… gdy chcesz zabrać coś dobrego do szkoły, pracy lub na piknik🙂 Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub jeszcze przed pieczeniem posypać grubym cukrem dekoracyjnym.

 

 

Składniki na 6 dużych ciastek:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275-300 g)
  • 2 jabłka (średniej wielkości)
  • 4 łyżeczki cukru, cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

 

Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na pół przecinając nożem wzdłuż, a następnie podziel na kwadraty (w sumie 6 kwadratów). Jabłka obierz, przekrój i usuń gniazdo nasienne – pokrój je w kostkę. Dodaj cukier oraz cynamon – całość wymieszaj. Czubkiem noża narysuj na kwadratach linię łączącą dwa przekątne rogi i na jednej połowie układaj łyżeczką porcje jabłek. Drugą połowę możesz pozostawić bez zmian lub zrobić 2-3 nacięcia nożem dla dekoracji. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem i złóż w trójkąt. Lekko pościskaj je palcami, by się skleiły, a następnie dociśnij mocniej ząbkami widelca. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około 2 cm), wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią. W czasie pieczenia rożki napuchną i powiększą swoją objętość. Ostudzone posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

 

Prócz jabłek do środka możesz dodać też rodzynki lub suszoną żurawinę.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *