Ryba pieczona na ryżu

 

Rybka z ryżem prosto z piekarnika to udany przepis na pyszny obiad lub kolację🙂 Danie wygląda bardzo apetycznie i udaje się za każdym razem. Z przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni. Taką rybkę robiłam już kilka razy, z dorszem i pstrągiem, a nawet zdarzało mi się zamienić rybę na klopsiki mięsne. Do dania świetnie pasuje surówka lub sałatka obiadowa🙂 Zapraszam!🙂

 

Inne pomysły na rybę…

** Ryba w sosie ananasowo-keczupowym

** Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

** Ryba smażona w mące

** Ryba po grecku

** Kotlety rybne siekane

 

Składniki na porcję dla 4 osób:

  • 500-600 g filetów ryby (np. pstrąg, dorsz)
  • 200 g ryżu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka suszonych ziół (np. zioła prowansalskie, bazylia, oregano)

 

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu – odsącz i odstaw do przestygnięcia. W brytfance wymieszaj składniki na marynatę – miód, sos sojowy, oliwę, sok z cytryny, curry, kurkumę oraz zioła. Rybę opłucz, osusz, a następnie ściągnij skórę. Każdy filet przekrój na pół lub na 3 części (zależnie od wielkości), włóż do brytfanki i obtocz w marynacie. Następnie przełóż je na talerz. Do marynaty pozostałej w brytfance dodaj 2 łyżki wody – dokładnie wymieszaj, dodaj ugotowany ryż i ponownie wymieszaj. Na wierzchu ułóż filety rybne. Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 

😃😃😃

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *