Ryba w sosie ananasowo-keczupowym

Rybka w lekko słodkim sosie!🙂 Szukasz pomysłu na rybną przekąskę, kolację lub obiad🙂 Polecam rybkę w sosie ananasowo-keczupowym🙂 Bardzo smaczna i łatwa potrawa. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, by smażone kawałki ryby mogły zamarynować się w sosie i wchłonąć jego smak. Danie w sam raz na imprezy, przyjęcia oraz wigilijny stół. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło (podgrzewane).

 


Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (np. morszczuk)
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 puszka ananasa (ok. 500-600 g)
  • 3 średnie cebule
  • 6 łyżek keczupu
  • 1 świeża papryka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • łyżka oleju do smażenia

 

Filety przekrój na mniejsze części (np. na połowę). Na talerz wysyp mąkę i panieruj rybę z obu stron strząsając nadmiar mąki. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Usmażone filety ułóż na półmisku lub rozłóż na talerzach.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij (podsmaż) na patelni. Paprykę i ananasa pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli i smaż przez chwilę. Dodaj 6 łyżek syropu ananasowego z puszki oraz keczup. Stopniowo sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką.  Podduś całość jeszcze przez chwilę. Gotowym gorącym sosem pokryj rybę. Pozostaw na stole (w temp. pokojowej) do ostudzenia, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.

 

Danie odstaw w chłodne miejsce (np. do lodówki) najlepiej na całą noc – ryba przejdzie smakiem sosu i danie zyska na smaku. Podawaj na zimno lub podgrzane na ciepło (np. z ryżem do obiadu).

Sosu nie trzeba dodatkowo zagęszczać mąką – zagęści go keczup.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *