Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Bo rybka lubi pływać… w zalewie pomidorowej!? 

Bajecznie prosty i wyjątkowo smaczny pomysł na rybę. To jedno z moich ulubionych dań wigilijnych? …ale doskonale sprawdzi się też na imprezach rodzinnych, jako przekąska, lekka kolacja lub obiad (np. z ryżem). Smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przyrządzenie tego dania nie zajmuje dużo czasu – najbardziej pracochłonne jest usmażenie ryby, natomiast przygotowanie zalewy to już tylko chwila. Można je przygotować dużo wcześniej, nawet 1-2 dni przed podaniem – ryba lepiej przejdzie smakiem zalewy?

 


Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (np. sandacz)
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 litr wody
  • 6 łyżek octu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie

 

Każdy filet ryby przekrój na pół lub 3 części (zależnie od ich wielkości), obtocz je w mące (strząsając nadmiar) i smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przełóż do głębokiego naczynia. Na patelni zeszklij (podsmaż) cebulę pokrojoną w piórka. Następnie przełóż ją na wcześniej usmażoną rybę. W rondlu zagotuj wszystkie składniki na zalewę – wodę, liście laurowe, ziele angielskie, ocet, koncentrat, cukier i sól. Zdejmij z ognia i gotową marynatą zalej rybę z cebulą. Odstaw na minimum 2 godziny, a najlepiej cała noc, by ryba przeszła smakiem zalewy.

 

Tak jak widać na zdjęciach, zrobiłam rybę w litrowych słoikach. Jednak wygodniej Ci będzie użyć głębokiej miski, naczynia żaroodpornego lub zamykanego pojemnika, ponieważ łatwiej będzie ją wyjmować, bez ryzyka że się rozpadnie.

Rady:
1. Przed smażeniem nie trzeba solić ryby, ponieważ później i tak przejdzie smakiem zalewy pomidorowej.

2. Gatunki ryb do tego dania… morszczuk, mintaj, sandacz, panga, miruna, dorsz, sola.

 

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

1 thought on “Najprostsze placki z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *