…do obiadu …do ryb i mięs …do potraw z grilla
Sałata z gęstą śmietaną – prosty, smaczny i szybki dodatek do dań obiadowych🙂 Pasuje zarówno do kasz, frytek, jak i gotowanych ziemniaków. Wiem, że co do smaku, zdania są podzielone – jedni wolą wersję wytrawną, a drudzy słodką. Najlepiej, jeśli przyprawisz zgodznie ze swoim gustem😉
Składniki:
- główka sałaty masłowej (około 350 g)
- 3 łyżki gęstej śmietany 12%
- łyżka soku z cytryny
- garść koperku
- sól i pieprz
Opłukaną i osuszoną sałatę porwij dłońmi na drobne kawałki. Dodaj pokrojony koperek, śmietanę i sok z cytryny. Całość wymieszaj – mieszając dopraw do smaku wedle gustu. Podawaj zaraz po przygotowaniu, ponieważ z czasem sałata będzie klapnąć.