Sałatka obiadowa z buraczków

 

Od dziecka jadałam buraczki w barszczu, zasmażane lub marynowane. Ta sałatka to nowość, która nam posmakowała i którą podpatrzyłam na stronce „SmakowiteDania” (filmik). To świetny pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Jest idealna do mięs, ryb oraz na grilla🙂 

 

 

Składniki:

  • 4 średnie buraki ćwikłowe
  • 2 średnie jabłka
  • 1 średnia cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • cukier
  • sól i pieprz

 

Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż do rondla i ugotuj (gotuj około 60-90 minut). Odstaw do przestudzenia. Buraki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Dodaj posiekaną cebulę oraz szczypiorek. Całość wymieszaj razem ze śmietaną i chrzanem. Do smaku przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

 

Sałatkę podawaj z… ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami, plackami, kotletami lub krokietami.

Do przygotowania można użyć buraczki po ugotowaniu barszczu czerwonego.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *