Smaczna, zdrowa i dziecinnie prosta w przygotowaniu! Świetna lekka sałatka, którą przygotujesz w kilka chwil.Możesz ją zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Doskonale sprawdzi się również na grillu, letnim pikniku lub gdy nie masz czasu na gotowanie, a niespodziewanie mają zjawić się goście🙂
Składniki:
- 100 g sera feta
- 1 świeży ogórek szklarniowy
- świeża papryka (żółta, zielona lub czerwona)
- 1 szklanka czarnych lub zielonych oliwek (ok. 150 g)
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- łyżeczka ziół włoskich
Pomidorki opłucz, osusz i przekrój na pół. Paprykę i ogórka umyj, a następnie pokrój w duże kawałki. Wrzuć je do miski razem z pomidorkami, oliwkami odsączonymi z zalewy i serem pokrojonym w dużą kostkę. Polej po wierzchu oliwą, posyp szczyptą soli, pieprzu i ziołami włoskimi. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy dwóch łyżek. Przechowuj w lodówce.
Sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs pieczonych lub mięsa z grilla. Można podawać ją również samodzielnie np. z kajzerką, bułką czosnkową, tostami, grzankami, macą, pitą, ciabattą, waflami ryżowymi, waflami kukurydzianymi.