Sałatka z makaronem ryżowym i koperkiem

 

…na przekąskę …na kolację …dla gości …na imprezę …na święta

Sałatka podpatrzona u bratowej – smaczna, łatwa i niedroga🙂 Do przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Można ją przygotować domownikom na przekąskę, podać na imprezie lub zabrać na przegryzkę do pracy.

 

 

Składniki:

  • 250 g makaronu w kształcie ryżu (orzo)
  • 300 g szynki
  • 1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

 

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przecedź w durszlaku, przelej strumieniem zimnej wody, pozostaw do ostudzenia. Szynkę i obrane ogórki pokrój w kostkę, a koperek posiekaj. Przełóż je do większej miski. Dodaj makaron, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj. Przechowuj w lodówce.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *