Sałatka z tuńczykiem i serem pleśniowym

Smaczna… zdrowa… kolorowa sałatka z tuńczykiem i serem pleśniowym🙂 Polecam na kolację, domową imprezę lub do zjedzenia w pracy. Świetnie do niej pasuje bagietka, pieczywo czosnkowe lub grzanki.

 

Przystawki i przekąski:

** Ruloniki z pastą jajeczną

** Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego

** Jajka faszerowane tuńczykiem

** Mini tortille z papryką i ogórkiem

 

 

Składniki na 2 porcje lub półmisek:

  • 100 g mixu sałatowego, sałaty lodowej lub rzymskiej
  • puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (około 120-140 g)
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 5-6 kawałków pomidorków suszonych (ilość zależy od wielkości)
  • opakowanie sera pleśniowego z niebieską pleśnią (100 g)

Sos:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • mała łyżeczka płynnego miodu
  • mała łyżeczka musztardy np sarepskiej, miodowej, stołowej
  • łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

 

Możesz przygotować porcje dla każdego na oddzielnych talerzach, ułożyć sałatkę na jednym większym półmisku lub wymieszać wszystkie składniki w dużej salaterce.

W kubku wymieszaj musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny oraz zioła. Dopraw do smaku przyprawami. Z tuńczyka odlej zalewę. Na półmisku rozłóż sałatę. Na niej ułóż pokrojone pomidorki, suszone pomidory, kawałki sera i rozdrobnionego tuńczyka. Tuż przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem, by sałata nie oklapła.

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *