- sałatka, która smakuje i cieszy oko,
- pyszna, lekka, zdrowa, pełna witamin,
- idealna na kolację, dla gości lub na posiłek do pracy/szkoły.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g mixu sałatowego, sałaty lodowej lub rzymskiej
- puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (około 120-140 g)
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 5-6 kawałków pomidorków suszonych (ilość zależy od wielkości)
- opakowanie sera pleśniowego z niebieską pleśnią (100 g)
- 4 łyżki oliwy lub oleju np. lnianego
- mała łyżeczka płynnego miodu
- mała łyżeczka musztardy np. sarepskiej, miodowej, stołowej
- łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- szczypta ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Możesz przygotować porcje dla każdego na oddzielnych talerzach, ułożyć sałatkę na jednym większym półmisku lub wymieszać wszystkie składniki w dużej salaterce.
W kubku wymieszaj musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny oraz zioła. Dopraw do smaku przyprawami. Z tuńczyka odlej zalewę. Na półmisku rozłóż sałatę. Na niej ułóż pokrojone pomidorki, suszone pomidory, kawałki sera i rozdrobnionego tuńczyka. Tuż przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem, by sałata nie oklapła.
W kubku wymieszaj musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny oraz zioła. Dopraw do smaku przyprawami. Z tuńczyka odlej zalewę. Na półmisku rozłóż sałatę. Na niej ułóż pokrojone pomidorki, suszone pomidory, kawałki sera i rozdrobnionego tuńczyka. Tuż przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem, by sałata nie oklapła.
<