Śledź po polsku

 

Śledzik pod pierzynką z chrupiącego jabłka i cebulki – smaczna i prosta rybna potrawa, którą można zaserwować na Boże Narodzenie, na domowej imprezie lub bez okazji, na przekąskę dla siebie i domowników.

 


Składniki:

  • 3 płaty śledziowe
  • 1 cebula
  • 1-2 jabłka
  • łyżka siekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • sól i pieprz

 

Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.

Cebulę i jabłko drobno posiekaj, wymieszaj ze szczypiorkiem i majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Śledzie wyjmij z wody i osusz. Każdy przekrój na 3 lub 4 części i ułóż je na talerzu. Na każdy kawałek połóż łyżkę przygotowanej sałatki i kawałek jajka. Przechowuj w lodówce.

 

 


 

 

1 thought on “Śledź po polsku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *