Dobry nie tylko w święta, ale też przez cały rok🙂 Klasyczny śledzik z cebulką w oleju to danie smaczne, proste i łatwe – często spotykane na wigilijnej kolacji, domowych imprezach lub stawiane na stół pod wódeczkę🙂 Przygotowanie takiego śledzika nie jest zbyt pracochłonne, ale trzeba mieć trochę cierpliwości na czekanie, by rybka najpierw wymoczyła się w wodzie lub mleku, a później zamarynowała z pozostałymi składnikami. Smacznego!🙂
Składniki:
- 5 płatów śledziowych solonych
- 2 średnie cebule
- 100 ml oleju
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka octu (np. winnego, jabłkowego) lub soku z cytryny
- woda lub mleko do namoczenia śledzia
Płaty namocz w zimnej wodzie na 2-3 godziny, by odmoczyć nadmiar soli (jeśli nadal będą zbyt słone, wymień wodę i powtórz czynność). Śledzie wyjmij z wody i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż w zamykanym naczyniu (np. słoiku lub pojemniku do przechowywania żywności), skrop octem i wymieszaj. Następnie dodaj posiekaną cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i całość zalej olejem. Odstaw do lodówki przynajmniej na 24 godziny, by składniki „się przegryzły”.