Smarowidło z boczku

 

Kaloryczna… sycąca… i baaaardzo smakowita przekąska🙂 Bardzo łatwo ją przygotować – wystarczy stopić boczek z cebulką i szczyptą majeranku i… zajadać, gdy tylko stężeje. Jest wspaniałym dodatkiem do chleba i ogórka kiszonego🙂

 


Składniki:

  • 1,5 kg boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • łyżka majeranku
  • sól

 

Boczek pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Przełóż na patelnię (lub do rondla z grubym dnem) i top na niedużym ogniu. Mieszaj co chwilę, by się mięso nie przypaliło. Gdy tłuszcz już się wytopi, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj majeranek oraz szczyptę soli, następnie zestaw z ognia. Odstaw na kilka chwil do przestygnięcia. Przełóż do słoików lub miseczek. Pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce.

Można dodać także starte jabłko lub czosnek przeciśnięty przez praskę.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *