Kaloryczna… sycąca… i baaaardzo smakowita przekąska🙂 Bardzo łatwo ją przygotować – wystarczy stopić boczek z cebulką i szczyptą majeranku i… zajadać, gdy tylko stężeje. Jest wspaniałym dodatkiem do chleba i ogórka kiszonego🙂
Składniki:
- 1,5 kg boczku wędzonego
- 2 średnie cebule
- łyżka majeranku
- sól
Boczek pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Przełóż na patelnię (lub do rondla z grubym dnem) i top na niedużym ogniu. Mieszaj co chwilę, by się mięso nie przypaliło. Gdy tłuszcz już się wytopi, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj majeranek oraz szczyptę soli, następnie zestaw z ognia. Odstaw na kilka chwil do przestygnięcia. Przełóż do słoików lub miseczek. Pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce.
Można dodać także starte jabłko lub czosnek przeciśnięty przez praskę.