Ziemniaki z patelni

 

Masz „smaka” na ziemniaki? Usmaż je! Złociste… aromatyczne…chrupiące… będą o wiele smaczniejsze od zwykłych frytek😉 Takie ziemniaki są kolejnym wspomnieniem mojego dzieciństwa – to był częsty obiad przyrządzany przez moją babcię w zimowe dni. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować. Wystarczy wrzucić na rozgrzany olej i smażyć pod przykryciem.

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 6-8 ziemniaków średniej wielkości
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia

 

Ziemniaki obierz, opłucz, a następnie pokrój w dużą kostkę (kostki o bokach 1-1,5cm). Na patelni rozgrzej olej (wlej tyle, by pokrył dno). Wrzuć ziemniaki i smaż pod przykryciem na dużym ogniu. Gdy się zezłocą, przypraw solą i pieprzem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.

 

Rady:
1. Przed zdjęciem patelni z ognia możesz  do ziemniaków dodać  dowolne zioła (np. prowansalskie, majeranek, mieszankę włoską itp).

2. Propozycje podania: z surówką, z ogórkiem konserwowym lub kwaszonym, sosem czosnkowym, z zsiadłym mlekiem lub kefirem.

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *