Masz „smaka” na ziemniaki? Usmaż je! Złociste… aromatyczne…chrupiące… będą o wiele smaczniejsze od zwykłych frytek😉 Takie ziemniaki są kolejnym wspomnieniem mojego dzieciństwa – to był częsty obiad przyrządzany przez moją babcię w zimowe dni. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować. Wystarczy wrzucić na rozgrzany olej i smażyć pod przykryciem.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 6-8 ziemniaków średniej wielkości
- pieprz i sól
- olej do smażenia
Ziemniaki obierz, opłucz, a następnie pokrój w dużą kostkę (kostki o bokach 1-1,5cm). Na patelni rozgrzej olej (wlej tyle, by pokrył dno). Wrzuć ziemniaki i smaż pod przykryciem na dużym ogniu. Gdy się zezłocą, przypraw solą i pieprzem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.
Rady:
1. Przed zdjęciem patelni z ognia możesz do ziemniaków dodać dowolne zioła (np. prowansalskie, majeranek, mieszankę włoską itp).
2. Propozycje podania: z surówką, z ogórkiem konserwowym lub kwaszonym, sosem czosnkowym, z zsiadłym mlekiem lub kefirem.