Sól ziołowa (domowa)

 

Sól ziołowa to wspaniała przyprawa – jedna z moich ulubionych. Świetna do dań smażonych, gotowanych (zup, sosów, gulaszy), pieczonych (mięs, zapiekanek) oraz potraw z grilla. Te ze sklepowych półek zawierają różnorodną ilość ziół i przypraw (zależnie od producenta). Lecz tym razem zamiast kupić, postanowiłam zrobić taką samodzielnie wybierając mieszankę swoich ulubionych dodatków🙂

 

 

Składniki:

  • 100 g soli gruboziarnistej np. himalajskiej
  • 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 pełna łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

 

Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj na drobny proszek. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. słoiczku), ponieważ sól wchłania wilgoć.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *