Sos curry (dip)

Gęsty sosik z dodatkiem aromatycznego curry. Smaczny i prosty dodatek, który wspaniale urozmaici dania, a także przekąski. Doskonale pasuje do surowych pokrojonych warzyw (marchewki, papryki, ogórka, selera naciowego),  przekąsek (chipsów, krakersów), potraw z grilla, smażonych i pieczonych ryb oraz mięs.

 

 

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka curry
  • sól i pieprz
  • ewentualnie szczypta kurkumy

 

Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, curry, po szczypcie soli i pieprzu (i ewentualnie kurkumę). Wymieszaj. Sos jest gotowy do podania, ale będzie smakować jeszcze lepiej, gdy się go odstawi na minimum pół godziny.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *