Czym możesz posmarować spód do pizzy? To zależy, co lubisz lub co masz właśnie pod ręką🙂 Najczęściej jest to keczup, koncentrat pomidorowy lub sos zrobiony samodzielnie Uważam, że w domowych warunkach „wszystkie chwyty są dozwolone” – każdy robi tak, jak mu się podoba🙂 Natomiast jeśli pizzeria używa do pizzy keczupu, może tym tylko zrazić klientów🙂 Uwielbiam połączenie pomidorów i cebuli, dlatego poniżej podaję przepis na mój ulubiony sosik. Gęsty, aromatyczny, zrobiony z naturalnych składników – używamy go zarówno do smarowania spodu do pizzy, jak i już upieczonej.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) lub karton przecieru pomidorowego (500 g)
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia)
- 2-3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru (ewentualnie miodu)
- sól i pieprz
- jeśli lubisz, dodatkowo ostra papryka mielona lub pieprz cayenne
Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pomidory z puszki (lub przecier pomidorowy), a po chwili również zioła, przyprawy oraz całe ząbki czosnku. Całość duś przez przez kilka minut na małym ogniu (wystarczy ok. 5 minut). Sos pozostaw na chwilę do przestudzenia, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym lub w malakserze. Gotowym sosem posmaruj spód do pizzy.
Sos przechowuj w lodówce do 5 dni (w zamkniętym pojemniku).