Sos tzatziki

 

Szybki… zdrowy… lekki… smaczny… niskokaloryczny sos jogurtowy, który przygotujesz w 10 minut🙂 Jest bardzo dobrze znany, dlatego wrzucam przepis na bloga po prostu dla przypomnienia🙂 Bardzo łatwo się go robi. Do przygotowania wystarczą jedynie 3 składniki podstawowe: jogurt,świeży ogórek i czosnek, ale dla smaku można również dodać, np. siekany koperek, sok z cytryny lub ocet winny. Przygotowanie sosu nie wymaga zbyt wiele czasu ani pracy, ale mimo to doskonale wzbogaca smak dań zarówno grillowanych, jak i smażonych czy pieczonych.

 

Sos tzatziki doskonale smakuje z…

**  Cukinią faszerowaną mięsem

** Gniazdkami z mięsa mielonego

** Szaszłykami drobiowymi z ananasem

** Złocistymi plackami z pieczarkami i wędliną

** Kotletami rybnymi siekanymi

** Filetami kurczaka zapiekanymi z majonezem i pieczarkami

 

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2-3 ogórki gruntowe (lub kawałek szklarniowego)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy lub oleju
  • sól i pieprz

 

Ogórki z własnej działki wystarczy dokładnie umyć, natomiast te z bazaru lub sklepu lepiej obrać. Ogórki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw – po 5 minutach bardzo dokładnie odciśnij je z soku. W miseczce wymieszaj ogórki, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i jogurt. Całość wymieszaj. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Gotowy sos możesz podać od razu, jednak lepiej wstawić do lodówki, by się ochłodził, a składniki się przegryzły.

 

Próbowałam już wielu wersji i wiem, że każdy ma swój własny sposób na urozmaicenie sosu tzatziki. Zależnie od gustu i upodobań, można dodać też… sok z cytryny lub ocet winny, siekaną cebulkę, twarożek, rozdrobniony ser feta, łyżkę majonezu, a także świeżą zieleninę (koperek, natkę pietruszki, oregano, miętę, cząber).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *