Bardzo lubię sałatki z sosem winegret. Do przygotowania podstawowej wersji wystarczy wymieszać oliwę i ocet (w proporcjach 3:1 lub 4:1) oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Poniżej jednak podaję moją ulubioną wersję z dodatkiem miodu i musztardy😉
Składniki:
- 1 łyżka musztardy, np. dijon, sarepskiej, chrzanowej, miodowej
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
- sól i pieprz

W miseczce dokładnie wymieszaj miód, musztardę, ocet oraz przyprawy. Gdy składniki się połączą, powoli dolewaj oliwy i mieszaj, aż konsystencja stanie się jednolita. Gotowy sos użyj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.
Sos urozmaicisz dodając starty czosnek i świeże zioła, np. koperek, szczypiorek, bazylię, oregano lub estragon.
Takie ziemniaczki z powodzeniem mogłabym jeść codziennie 🙂
Wcale bym się nie zdziwiła 🙂 Mi tak posmakowały, że przez tydzień je robiłam do obiadu lub na kolację z sosem czosnkowym. Polecam! 🙂