Sos sałatkowy winegret z musztardą (dressing)

 

Bardzo lubię sałatki z sosem winegret. Do przygotowania podstawowej wersji wystarczy wymieszać oliwę i ocet (w proporcjach 3:1 lub 4:1) oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Poniżej jednak podaję moją ulubioną wersję z dodatkiem miodu i musztardy😉

 

 

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy, np. dijon, sarepskiej, chrzanowej, miodowej
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
  • sól i pieprz

W miseczce dokładnie wymieszaj miód, musztardę, ocet oraz przyprawy. Gdy składniki się połączą, powoli dolewaj oliwy i mieszaj, aż konsystencja stanie się jednolita. Gotowy sos użyj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.

Sos urozmaicisz dodając starty czosnek i świeże zioła, np. koperek, szczypiorek, bazylię, oregano lub estragon.

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *