Stefanka kokosowa z kaszy manny

Pyszne ciacho, które nie wymaga piekarnika🙂

W moim rodzinnym domu ”Stefanka” z kaszy manny stała się już tradycją. Mama od lat robi to ciasto w wersji z kakao. Zrobiłam własną modyfikację i wymieniłam je na duuuużą ilość wiórków kokosowychWyszło super! Szybko się je robi. Wystarczy zagotować składniki i gotową masę wyłożyć na herbatniki, a następnie… odstawić do wystudzenia. To prosty patent na smaczne, szybkie i niedrogie ciasto nie wymagające pieczenia. Jeśli tak jak ja, lubicie kokosowe smakołyki, to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu🙂

 

 

Składniki na małą blachę 26×22 cm (wysokość ciasta ok 4 cm):

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 200 g wiórków kokosowych
  • ok. 300 g herbatników
  • polewa czekoladowa
  • do posypania np. wiórki kokosowe, orzechy

 

Blachę wyłóż herbatnikami. Mleko, margarynę, wiórki kokosowe i cukier zagotuj. Powoli mieszając wsyp kaszę mannę. Gdy masa zgęstnieje, wyłóż ją od razu na herbatniki ułożone w blasze. Wierzch wyrównaj łyżką i ponownie ułóż herbatniki. Lekko je uciśnij dłonią. Gotowe ciasto pozostaw na stoliku do ostudzenia (na ok. 2-3 h). Polej polewą czekoladową i posyp po wierzchu siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

 

Możesz zrobić inne wersje ”Stefanki”, zastępując wiórki kokosowe… kakao, czekoladą, kawą cappuccino, cukrem waniliowym, olejkiem waniliowym, bakaliami (np. rodzynki, żurawina, śliwki, morele, orzechy).

 

 

1 thought on “Stefanka kokosowa z kaszy manny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *