Klasyczna surówka z białej kapusty urozmaicona dodatkiem gotowanego jajka🙂 Doskonale pasuje do ryb, mięs i klasycznych dań obiadowych (klusek, kasz, ryżu, ziemniaków). Przyznam, że nigdy wcześniej nie słyszałam o dodawaniu jajek do surówek, ale… spróbowałam u Teściowej i przekonałam się, że to świetna sprawa😉
Składniki na około 4 porcje:
- pół główki małej białej kapusty (ok. 500 g)
- duża marchew
- 1 por
- większe jabłko
- pół puszki kukurydzy
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- opcjonalnie sok z cytryny

Jajka ugotuj na twardo (gotuj około 10 minut), ostudź i obierz ze skorupek. Kapustę przekrój, wykrój głąb i drobno poszatkuj. Przełóż do miski, posyp szczyptą soli i pościskaj dłońmi, by nieco puściła sok (dzięki temu kapusta będzie miększa, a surówka bardziej soczysta). Odstaw ją na bok. W tym czasie obierz marchewkę i jabłko – zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Pokrój pora oraz jajko. Kukurydzę odsącz z zalewy. Do kapusty dodaj pozostałe składniki surówki, polej olejem i dopraw do smaku – całość dokładnie wymieszaj łyżką. Gotową surówkę podawaj od razu po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce.