Surówka z białej kapusty ze śmietaną

Bardzo prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako dodatek do ryb i mięs z grilla. Poniżej podałam składniki na przygotowanie porcji dla 3 osób, ale możesz proporcjonalnie zwiększyć ich ilość zależnie od swoich potrzeb.

 

 

Składniki dla 2-3 osób:

  • ok. 500 g świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty)
  • 1 większa marchew
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12%
  • sól i pieprz

 

Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś kapustę kroiłam ręcznie, a teraz używam malaksera, polecam również elektryczną szatkownicę). Marchew oraz jabłko obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem ze śmietaną. Przypraw dla smaku – całość dobrze wymieszaj.

 

Jeśli kapustę szatkujesz ręcznie, posól ją, ściśnij kilka razy dłonią i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Dzięki temu surówka będzie soczysta.

Do surówki można dodać również… posiekaną białą lub czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *