Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty🙂 Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin!🙂 Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich).
Składniki na 4-5 porcji:
- 400-500 g kiszonej kapusty
- 2 duże marchewki
- duże słodkie jabłko
- 7-8 łyżek oleju
- 1-2 płaskie łyżeczki cukru
- sól i pieprz
Kiszoną kapustę odciśnij z soku i dowolnie pokrój (nie płucz jej wcześniej). Jabłko i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj kapustę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.