Surówka z kiszonej kapusty
(wersja 1)

 

Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty🙂 Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin!🙂 Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich).

 

Inne surówki…

** Surówka ze świeżych ogórków

** Surówka ze świeżych buraków

** Chińska surówka z białej kapusty

 

Składniki na 4-5 porcji:

  • 400-500 g kiszonej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • duże słodkie jabłko
  • 7-8 łyżek oleju
  • 1-2 płaskie łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

 

Kiszoną kapustę odciśnij z soku i dowolnie pokrój (nie płucz jej wcześniej). Jabłko i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj kapustę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *