Jedzenie surowych warzyw jest zdrowe, dlatego tym razem polecam Wam lekką, smaczną i bardzo soczystą surówkę ze świeżych ogórków, cebuli i koperku🙂 Z tych prostych składników możemy wyczarować pyszny dodatek do obiadu. Nie zawiera śmietany ani jogurtu, dlatego ze spokojnym sumieniem mogą ją jeść osoby z alergią lub nietolerancją na produkty mleczne.
Składniki:
- 8-10 ogórków gruntowych lub 1-2 szklarniowe
- 1 średnia cebula
- pół pęczka świeżego koperku
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- sól i pieprz
Posiekaj cebulę i koperek. Przełóż do miski, dodaj składniki na sos: oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj. Odstaw na chwilę, by składniki „się przegryzły”. W tym czasie obierz ogórki – pokrój na plasterki (można nożem, ja zwykle ścieram na krajalnicy tarki). Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.
Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych.
Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze „sprawdzonego źródła” wystarczy dokładnie umyć.