Surówka ze świeżych ogórków

 

Jedzenie surowych warzyw jest zdrowe, dlatego tym razem chcę Wam polecić lekką, smaczną i bardzo soczystą surówkę ze świeżych ogórków, cebuli i koperku🙂 Z tych prostych składników możemy wyczarować pyszny dodatek do obiadu. Nie zawiera śmietany ani jogurtu, dlatego ze spokojnym sumieniem mogą ją jeść osoby z alergią lub nietolerancją na produkty mleczne.

 

Inne dodatki do obiadu…

**  Surówka Colesław

** Sałatka z ogórka kiszonego

** Mizeria ze świeżych ogórków

**  Sałatka obiadowa z cukinii

Składniki:

  • 8-10 ogórków gruntowych lub 1-2 szklarniowe
  • 1 średnia cebula
  • pół pęczka świeżego koperku

 

  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • sól i pieprz

 

Posiekaj cebulę i koperek. Przełóż do miski i dodaj składniki na sos: oliwę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj. Odstaw na chwilę, by składniki „się przegryzły”. W tym czasie obierz ogórki, a następnie pokrój na plasterki (można nożem, ja zwykle ścieram na krajalnicy tarki). Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.

 

Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych.

 

Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć.

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

2 thoughts on “Lody z arbuza (sorbet)”

    1. Oj tak, są PYCHA???? Tak naprawdę to nic innego, jak mrożone purée z arbuza. Wspaniałe na ochłodę????????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *