Szaszłyki drobiowe z ananasem

 

To mój sprawdzony sposób na szaszłyki – kawałki kurczaka przekładane świeżą papryką i ananasem. Składniki są marynowane w syropie z ananasa i przyprawie gyros, dlatego szaszłyki mają pyszny słodko-pikantny smak🙂

Przepis znalazłam już dawno temu na stronce MojeGotowanie i jest jednym z moich ulubionych🙂 Dodaję jedynie trochę papryki w proszku, dzięki czemu wyglądają jeszcze apetyczniej🙂 Są proste do przygotowania i nie wymagają skomplikowanych składników ani przypraw. Możesz je przygotować na ogrodowym grillu, ale też grillu elektrycznym, patelni lub w piekarniku. Dlatego świetnie nadają się nie tylko na letnią imprezę na świeżym powietrzu, ale i na obiad, kolację lub domową imprezę.

 

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 świeże papryki
  • puszka ananasa w plastrach (ok. 500-600 g)
  • 1/2 opakowania przyprawy gyros lub kebab
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • patyczki do szaszłyków

 

Przygotuj marynatę – do głębokiego naczynia wlej syrop z ananasa i dodaj paprykę w proszku oraz pół opakowania przyprawy gyros. Całość wymieszaj. Kurczaka i paprykę pokrój w dużą kostkę, a plastry ananasa przekrój na cztery części. Włóż je do marynaty i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej pozostawić na noc). Poszczególne kawałki składników nabijaj naprzemiennie na patyczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temp. 200 stopni lub upiecz na grillu.

 

Możesz podać je z… pieczywem (chleb, bułeczki, pieczywo czosnkowe, pita, ciabatta), sałatką ziemniaczaną, sałatką lub surówką warzywną.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *