Mama mojego chłopaka bardzo lubi piec ciasta. Jakiś czas temu poczęstowała nas ciastem majonezowym i… było PRZEPYSZNE? Oczywiście spróbowałam je skopiować z tą różnicą, że… mi wyszedł jaśniutki placek, a Pani Tereska upiekła je w keksowej formie (niestety nie mam takiej… jeszcze) i wyłożyła do formy połowę jasnego ciasta, a na wierzch pozostałą resztę wymieszaną z kakao. Gorąco polecam ten przepis – ciasto jest szybkie w przygotowaniu, delikatne i puszyste. Nawet by Ci nie przyszło do głowy, że jest w nim majonez? Wspaniale do niego pasuje lukier cytrynowy, ale równie dobrze możesz je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową🙂
Skład:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego (18 g)
- 5 pełnych łyżek majonezu

W misce wymieszaj łyżką suche składniki – mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W drugim naczyniu ubij mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj po łyżce majonezu oraz suchych składników. Gdy ciasto będzie jednolite, przelej je do formy (średniej wielkości np. 24x24cm) wyłożonej papierem. Piecz 25 w temp. 180 stopni.
Pomysły na kotlety…

😃😃😃
Żaden owoc tak nie orzeźwia jak arbuz 🙂 lody muszą być pyszne!
Oj tak, są PYCHA???? Tak naprawdę to nic innego, jak mrożone purée z arbuza. Wspaniałe na ochłodę????????