🙂Dziecinnie łatwy… szybki… niedrogi pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu🙂 Takie paszteciki to też fajny patent na przetworzenie każdego innego ugotowanego lub upieczonego mięsa, np. pieczeni lub mięsa po przygotowaniu wywaru do zupy🙂 Można je podać do barszczu lub samodzielnie jako przekąskę.
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- ok. 1 kg ugotowanego mięsa drobiowego np. pozostałego po ugotowaniu zupy lub po rosole
- 2 cebule
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
Z cebuli usuń łupinę, pokrój ją w kostkę i zeszklij na maśle. Następnie zmiel w maszynce do mielenia lub rozdrobnij w malakserze razem z mięsem. Do masy dodaj sos sojowy i całość wymieszaj. Ciasto francuskie rozwiń. Ułóż podłużnie farsz zaczynając od brzegu, zwiń tworząc długi rulon i odetnij nadmiar ciasta. Poprzecinaj go na kawałki kształtując paszteciki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 220 stopni przez ok. 15-20 min, aż się zarumienią.
Dodatkowo przed pieczeniem paszteciki posmarowałam po wierzchu rozmąconym jajkiem, ale to nie jest konieczne🙂