Tarta z cukinią

Zdecydowanie najlepsza wytrawna tarta, jaką w życiu jadłam! Po prostu zawładnęła moim sercem!🙂 Pewnego dnia wpadliśmy do naszych znajomych, Asi i Pawła, a na stole czekało na nas właśnie to danie – wielka tarta na kruchym spodzie, wypełniona wilgotną jajeczno-serową masą z kawałkami cukinii. Po prostu „niebo w gębie”! Oczywiście „podkradłam” Asiowy przepis? W odróżnieniu od zwykłych tart, nie jest cienkim plackiem – już jeden kawałek doskonale syci i zaspokaja głód. Świetnie spisze się jako przekąska, lekki obiad, kolacja, lunch do pracy lub na pikniku. Zapraszam do wypróbowania przepisu🙂

 

Składniki na tartę (średnica formy 24 cm):

  • 240 g mąki (1,5 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 170 g masła (2/3 kostki 250 g)
  • szczypta soli
  • 800 g młodej cukinii (2-3 szt)
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 jajek
  • 400 g śmietany 12% lub 18%
  • 150 g sera żółtego (np. gouda)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz

 

Jedno jajko rozbij – białko odłóż, a do żółtka dodaj masło, szczyptę soli i stopniowo dosypując mąkę zagniataj ciasto na spód tarty. Oddziel 2/3 ciasta wyłóż nim dno formy. Lekko ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku (20 minut w temp. 180 stopni). Pozostałe ciasto odłóż. Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na oliwie. W tym czasie zetrzyj cukinię na cieniutkie plasterki (na tarce lub w malakserze) i dodaj do smażącej się cebuli. W misce wymieszaj jajka, odłożone białko, śmietanę, bułkę tartą oraz starty na dużych oczkach ser. Dodaj przestudzone warzywa z patelni, dopraw solą i pieprzem. Z pozostałego ciasta zrób wałeczek, obłóż nim brzegi tortownicy, a następnie rozprowadź palcami ku górze oblepiając ścianki formy (na wysokość ok 3-4 cm, ale nie musi być idealnie równo). Wlej farsz. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 45-50 minut w temp. 200 stopni.

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *