Tarta z kurczakiem i pieczarkami

 

Szukałam pomysłu na obiad bez konieczności wychodzenia do sklepu, czyli… wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na Kuchennych Wariacjach🙂 Możesz ją podać samodzielnie, z zimnym sosem (np. czosnkowym), sałatką obiadową lub duszonymi warzywami. Tarta świetnie spisze się na obiad, kolację lub jako poczęstunek dla gości🙂

 

 

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18%
  • szczypta soli
  • filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 150 g gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g sera żółtego (np. gouda, edamski, mazdamer)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano, rozmaryn)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

 

Najpierw przygotuj kruche ciasto – możesz to zrobić w robocie kuchennym lub na stolnicy (ręcznie). Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 min, by się schłodziło.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia.

Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni)W tym czasie przygotuj masę jajeczną – do miski wrzuć jajka, śmietankę, jogurt, tarty ser, zioła, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z kurczakiem i pieczarkami z patelni, następnie wyłóż na podpieczony spód tarty. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz ok. 30 minut (temp. 180 stopni).

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *