Szukałam pomysłu na obiad bez konieczności wychodzenia do sklepu, czyli… wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na Kuchennych Wariacjach🙂 Możesz ją podać samodzielnie, z zimnym sosem (np. czosnkowym), sałatką obiadową lub duszonymi warzywami. Tarta świetnie spisze się na obiad, kolację lub jako poczęstunek dla gości🙂
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18%
- szczypta soli
- filet z kurczaka
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 3 jajka
- 150 g gęstej śmietany 12% lub 18%
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g sera żółtego (np. gouda, edamski, mazdamer)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano, rozmaryn)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Najpierw przygotuj kruche ciasto – możesz to zrobić w robocie kuchennym lub na stolnicy (ręcznie). Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 min, by się schłodziło.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia.
Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni). W tym czasie przygotuj masę jajeczną – do miski wrzuć jajka, śmietankę, jogurt, tarty ser, zioła, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z kurczakiem i pieczarkami z patelni, następnie wyłóż na podpieczony spód tarty. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz ok. 30 minut (temp. 180 stopni).