Moja przyszła szwagierka to skarbnica pomysłów. Spod jej rąk wychodzą fajne pomysłowe dania, jednak chcę tu się skupić na jej kokosowych truflach. Zawsze myślałam, że takie kulki robi się na bazie masła lub margaryny – jak widać byłam w błędzie!🙂 Do zrobienia wystarczą jedynie 3 składniki: biała czekolada, serek mascarpone i wiórki kokosowe. Są delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Szybko się je robi, a efekt po prostu zwala z nóg!🙂 Podobnie jak Dorota, możesz zaangażować do pomocy swoich „małych pomocników”. Lepienie kulek będzie dla dzieci frajdą i zamienią gotowanie we wspólną zabawę!🙂
Skład:
- 200 g białej czekolady
- 150 g serka mascarpone
- 100 g drobnych wiórków kokosowych
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie, dodaj serek mascarpone i łyżkę wiórków kokosowych. Całość mieszaj łyżką (lub miotełką do ubijania), aż składniki się połączą, a masa będzie jednolita. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby stwardniała i dało się łatwo formować trufle. Dłońmi uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego i obtocz w wiórkach kokosowych. Gotowe trufle ponownie wstaw do lodówki (min. 2 h), by jeszcze stwardniały.
Rady:
1. Trufle już same w sobie będą smakować obłędnie, ale możesz dodatkowo:
- doprawić masę łyżką wódki (whisky, likieru kokosowego, ajerkoniaku itp.),
- dodać łyżkę olejku do ciasta (np. arakowy, migdałowy, rumowy),
- do środka włożyć migdał lub orzech.
2. Przechowuj je w lodówce maksymalnie do 4 dni.